08. 02. 2015.

Njega moje suhe kože lica

Kako da počnem priču o svojoj koži lica? Dug je hisorijat njene njege i definitivno se mijenjala (od masne, normalne, kombinovane), ali je na kraju utvrđeno sam pravi suhokožac.
Na ljeto sam imala normalnu kožu lica, nekad mi se znalo desiti i da se baš zamastim po T- zoni poslije 5-6h nošenja pudera, tada sam koristila Balea kremice za lice sa zaštitinim faktorom 20 i kremu za suhu kožu. Onda je došla jesen i odlučila sam da probam Eveline bioHYALURON 4D kremu sa bio collagenom i aqaporin-ima (recenzija tu). Svidjela mi se kombinacija ovih sastojaka, a pogotovo što sam pročitala da ima aquaporin-e, to me odmah asociralo na bubrege.... jer su bubrezi propustljivi za vodu baš zbog akvaporin kanalića. Kako je moja koža reagovala na ovu kremu pisat ću u posebom postu. Navečer sam koristila ulja: kokosovo, arganovo, bademovo... rotirala sam, šminku sam skidala sa Mixa micelarnom (recenzija tu). Bila sam ubjeđena da je moja koža lica napokon iz suhe prešla u normalnu, jer sam bila zadovoljna izgledom kože. Onda mi se na desnoj jagodici pojavila situacija, blago iziritirana, sasušena koža promjera 2cm, na izgled nešto kao lišaj i znalo me je čak i malo zapeći nakon cjelodnevog nošenja pudera na licu i čim se oznojim, bude mi toplo ili se iznerviram.




Ugledala sam promociju u Pharmacia apoteci u SSC-u jednog dana, pisalo je da vrše besplatno testiranje kože lica... stvarno nisam zapamtila kako se zove aparat s kojim vrše određivanje nivoa vlažnosti kože, ali bitno je da sam otišla! Promoterka je onako na izgled moje kože rekla da nikad ne bi ni pomislila da mi je suha koža, ali aparat je pokazao da sam pravi suhokožac. Preporučila mi je Avene termalnu vodu da kupim i dala TESTER kremice za lice. Dobro ste pročitali u našoj se državi nekad može i tester dobiti... kako sam bila sretna što sam dobila tester od 5ml da probam kremicu! Zahvalila sam im se minimum deset puta na tom testeru. Kupila sam Avene termalnu vodu, poslije diskusije o nekim drugim termalnim vodama koje imaju u pondi... jer sam dosta čitala o termalnim vodama prije i baš sam htjela kupiti neku, ali nikako se nisam mogla odlučiti koju... jer svaka je s drugačijeg termalnog izvora i ima drugačiji sastav mikroelemenata. Promoterka me ubijedila da kupim Avene termalnu vodu i na poklon sam dobila prekrasni rozi neseser. Je li vam poznat onaj pogled kada tražite tester negdje i umjesto odgovara vas ubiju pogledom... u smislu gdje ćeš tester tražiti... kupi i probaj prvo!!! MI TESTERE NE DOBIJAMO ILI PODIJELILI SMO SVE... mene zanima kome je podijeljeno?

TESTER kremice od 5ml Avene hydrance optimale UV riche (SPF 20) sam potrošila za neke dvije sedmice. Najčešće sam koristila samo na iziritiranom području (ono na jagodici promjera 2cm), krema je to uspješno sanirala za sedam dana, bila sam presretna i odlučila sam definitivno da kupim ovu kremu u normalnom pakovanju. Onda su mi se po glavi motali Eucerin proizvodi za njegu suhe kože... ali o tome ću vam pisati kada ih iztestiram. Ja svoj sud o kremama dajem nakon 45 dana korištenja, ako nekoga zanima zašto slobodno pitajte! Krema dolazi u zaštitinoj kutiji, sa usputstvom i detaljnom listom sastojaka, koja se ne vidi na samoj kutiji, već ih morate pročitati sa uputstva... sa sastojcima sam prezadovoljna, na prvom mjestu je njihova termalna voda.  Krema hidratizira- kompleks lipomucin-meiboserin djeluje trnutno i dvostruko: osigurava dugotrajnu hidrataciju i štiti od dihidracije. Umiruje- Avene termalna voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži. Sami sastojci su mi izgledali obećavajući. Ono što mi se nije svidjelo je to da krema dolazi u pakovanju od 40 ml, koje platite 31-34 KM u zavisnosti od apoteke u kojoj kupujete, u svakoj su apoteci drugačije cijene! Nekako mi je pakovanje od 50ml optimalno za kremu, koju ću koristiti za svaki dan. Krema se jako brzo upija na mojoj koži i ostavlja kao blagi trag poslije. Kao priprema za šminku je odlična! Sadrži zaštitini faktor, što je preduslov da koristim neku kremu preko dana. Ne ostavlja mastan trag na licu, već pruža osjećaj totalno hidrirane i zadovoljne kože lica. Sve u svemu sa ovom kremicom  prezadovoljna, nije mi izazvala nikakve iritacije, situacije po faci, bubuljice itd. Veliki je plus što je jako malo treba za čitavo lice, pa im u neku ruku i opravdavam onu količinu od 40ml. Koristim je poslije Avene termalne vode, koju popršćem po licu i pustim da koža upije. Kada potrošim ovu definitivno ću kupiti još jednu!







Šminku sam skidala svime i svačime, dosta toga mi nije odgovaralo! Sada koristim mlijeko za skidanje šminke Cera di cupra sa proteinima mlijeka i vitaminima A i E, ne obazirem se što na poleđini piše da je za zrelu kožu lica! Ako vas zanima zašto pisat ću i o tome. Kožu treba na vrijeme njegovati, štititi, hraniti... itd. Sa ovim mlijekom sam zadovoljna, potrošila sam jednu bočicu i definitvno ću kupiti još jednu. Košta oko 4-5 KM za šta dobijete 200ml proizvoda. Omjer kvalitete i cijene u ovom slučaju je obrnuto proporcionalan, ovo mlijeko definitivno zaslužuje višu cijenu! Kako skidam šminku? Mislite se pa ono staviš na balzamicu mlijeko i trljaš po faci, dok ne skineš sve? NE!
Pravilno skidanje šminke mlijekom je da stavite određenu količinu po obrazima, čelu, nosu i bradi... trljate to mlijeko po licu i onda pokupite ostatke sa balzamicom!


Avene termalna voda- šta kaže Avene:

Najčišći dar prirode, izvire iz zemlje u količini od 70000 litara na sat, izvire bistra i bakteriološki čista, koristi se u liječenju isključivo dermatoloških oboljenja. 
Dokazana učinkovitost kroz brojna istraživanja.
 Učinkovitost potvrđena in a najosjetljivijoj koži, te djeluje umirujuće, antiiritacijski i protuupalno.
Jedinstven i stalan sastav:
-Nizak udio minerala: 255mg.
-Kalcij/ magenziji bikarbonat prevladava omjer ( ca/Mg =2).
.-Bogata silikatima (10,6 mg/l).-Vrlo bogata elementima u tragovima (B, Zn, Cu, Se…).
-Neutralne pH vrijednosti: 7.5.

Šta kažem ja? Dobar proizvod, ne mogu zamisliti svoj život bez ove vodice u spreju! Za 150 ml će te morati izdvojiti oko13-14 KM, opet ovisno o mjestu na kojem kupujete, odn. apoteci. Imaju i manje i veće pakovanje, uskoro kupujem ono veće, jer sam ovo skoro potrošila. Vodica se sporo troši. U početku sam koristila dva puta dnevno, sada koristim jednom, nekad opet dva puta po potrebi. Vidjela sam i da je ljudi koriste i poslije šminkanja, to nisam probala... ne privlači me baš da pršćem vodu po zamalterisanoj faci! Ono šta sam primijetila je da mi dlake na licu rastu brže od ove vodice... recimo obrve sam morala čupati svaka 2-3 dana, nakon primjene ove vodice na području obrva to ćete morati raditi svaki dan! Dlake rastu ko lude! Smanjila mi je iritacije vodica, nemam nigdje nikakvih situacija kao što su sasušenja... ništa-ništa!


Afrodita krema za područje oko očiju od kamilice /sensitive care... svi se pitamo da li kupovati kreme za područje oko očiju... da li je to još jedna kozmetička varka, da li mogu zbilja nestati podočnjaci od kreme... zašto hidrataciju tog predjela ne bismo vršili našom dnemom kremom ili pak noćnom? Ne znam za druge, ali ja ću uvijek kupiti kremu za područje oko očiju, jer je baš na tim mjestima koža dosta tanja i osjetljivija, pa joj je potrebna dodatna njega.
Afrodita sensitive care krema za područje oko očiju kamilica kaže: Koži ugodna formula pomaže u dugotrajnom zadržavanju vlage u različitim slojevima kože oko očiju i sprječava njeno isušivanje. Kamilica i bisabolol umiruju i ublažavaju nadraženost umorne kože, a ceramidi učinkovito djeluju protiv starenja i boranja kože. Struktura kože se učvršćuje, borice oko očiju se zaglađuju, tamni podočnjaci i podbuhlost ispod očiju vidno se smanjuje.
Zadovljna sam s ovom kremom, navečer je samo koristim ,jer je dosta masna i treba joj vremena da se upije. Dobro nahrani kožu i ujutru poslije osam sati dobrog sna izgledam odmorno i svježe. prirodno imam malo izražne kao podočnjake nešto, s tim nema neke posebe borbe… samo fileri mogu pomoći, ali mi to trenuto ne smeta. Za 15ml proizvoda morat ćete izdvojiti od 7-11 KM nisam zapamtila tačnu cijenu, sporo se troši i definitivno je isplativa, ugodno miriše, a sastojci su joj OK… nema parabena niti sličnih konzervanasa, niti bilo čega što može iziritirati ovaj osjetljivi predio našeg lica… komotno je možete staviti i po kapcima, znači toliko je blaga!


Alverde ulje divlje ruže- pročitali ste hiljadu recenzija o njemu, tako da neću pisati ono što već znate! Da li je ovo ulje dovoljno za njegu suhe kože lica? Moj odgovor je NE! Samo ovo ulje neće u potpunosti hidrirati suhu kožu lica, barem ne moju… jer sam testirala i pojave mi se ljuspice na licu kada koristim samo njega  kao njegu.  Za suhu kožu lica je dobro kao dodatna njega, jer suha koža lica zahtijeva mnogo više njege od normalne. Ja vršim rotiranja ulja navečer… pisat ću o tome nekad. Ovo ulje neće začepiti pore što mu je veliki plus! A odlično je za njegu  kože vrata i dekoltea. Koža izgleda izuzetno njegovano hidrirano, a primijetila sam da mi je čak malo i ožiljak na vratu neprimjetniji od korištenja ovog  ulja.  Cijena pristupačna za  6-7 KM i dobijete 15ml proizvoda.  Sve preparate za njegu lica držim na suhom mjestu, tamnom bez da ih može sunčeva svijetlost obasjati! 


Piling kože vršim svakog petka sa sodom bikarbonom, poslije pilinga stavim masku od zobenih pahuljica 20-30min (raj na licu B vitamina), isprerem toplom, pa hladom vodom… onda ide Avene vodica, pa krema.


Probala sam razne pilinge i maske kupovne i home made i ova kombinacija gore mi se pokazala najboljom. Bubuljice riješim sa limunovim sokom… o ovome ću pisati nekad sve detaljno. Izbjegavam pranje lica raznim sredstima za čišćenje, jer mi iziritiraju kožu i sasuše je, kožu perem sa zobenim pahuljicama!

Ja sam upravo sa ovakvom njegom kože preživjela ovu zimu, minuse i vjetar! Bitku sa suhom kožom vodim svake zime i prije ove zime sam imala strašne probleme sa kožom (izuzeto osjetljiva na zimu, perutanje, iritacije... probala sve i svašta). Dok ne skontam kako fino da uslikam sve morat ćete pretrpjeti slike lošije kvalitete, ali sigurno ću sve opet uslikati i postaviti nove slike... mislim da je sam tekst ovog posta dosta bitniji od slika samih artikala kremica i čuda...




Ako ne znate svoj tip kože pokušajte uraditi ovaj test: http://www.eau-thermale-avene.com.hr/dijagnoza 


Na kraju pitanje za vas… koliko vode pijete dnevno i koliko ste vode unijeli za danas u vaš organizam?
Zapamtite da je voda ključ vaše ljepote! 




Do narednog čitanja mi pišite komentare, sugestije... :*








18 komentari:

  1. Pijem puno vode,obožavam je :D
    To Alverde ulje me odbilo zbog mirisa,našla sam svoju HG kremu za suhu kožu,neki dan sam pisala recenziju Garniere Moisture Match :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U vodi je spas! :D Nikad ne treba zaboraviti dnevnu dozu vode, znam dosta ljudi što za čitav dan popiju samo po dvije čaše... :S
      Probala sam tu Garniere kremicu i baš za moju kožu je bila onako... nedostajalo joj je još hidatacije, učinilo mi se samo da mi "sjedi" na licu i napravi masku "fine" face, a da kožu dubinski ne hidrira.
      Ignorišem miris Alverde ulja... xDDD ahhahahahaha!!!

      Izbriši
  2. Prvo da na pitanje odgovorim: ja ti pijem bome puno vode dnevno, otprilike 2 litre. I stvarno sam disciplinirana oko toga. Preporučam odmah ujutro na tašte popiti jednu čašu mlake vode, djeluje divno na bubrege i cijeli metabolizam, odmah djeluje kroz cijeli sustav, nakon spavanja milina :)
    A što se tiče njege kože lica, mogu se poistovijetiti - pogotovo s Avene termalnom vodom. Dakle, koristim non stop i stvarno ne mogu bez tog proizvoda. Mislim da bi mi se svijet zbilja srušio kada bi to nedajbože povukli iz prodaje :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mogu ti opisati koliko mi je drago što bloggerke piju dovoljnu količinu vode! Bez vode nema života, metabolizma... niti ičega... pogotovo ne zdravog organizma i njegovane kože! Ključ hidratacije je iznutra... pijem vodu baš tako kako si napisala... pošto imam blagu hioptireozu, pa ganjam tako ta prirodna rješenja kako podstaći metabolizam da ide malo brže! :D A o čajevima da ne pričam... morat ću napisati post svih dobrih čajeva u mom životu, koji mi spašavaju bubrege!
      NE MOŽEMO BEZ AVENE SVETE VODICE!!! :D

      Izbriši
  3. ja nekad fakat ne pijem dovoljno vode, a pijem puno kave, i to je loše, znam, ljeti je puno bolje jer tad samo vodu i pijem XD kod mene je mješovita koža, zimi je lice puno suše nego ljeti, ljeti je skoro pa normalno. Zima ubi -.-

    btw pojela si jedno slovo na balkans(k)a beauty zajednica ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na pogresnom sam ti mjestu odgovorila... xD ispod. Hagagagagahah :D

      Izbriši
    2. Sad se natjeraj vode da pijes, ja kafu vise ne pijem... xD
      A hocu opet novi izgled ovog cuda danas, cini mi se da je ovo previse bijelo... juce se peglala sa izgledom i sad bih nesto drugo...popravim to K cim kuci dodjem! Hvala! :*
      Avene vodica bi ti mogla pomoci zimi. :)

      Izbriši
    3. evo tjeram se, a i zadnjih tjedan dana sam konstantno žedna XD ne znam šta mi je hahaha

      vaga ti ne da da se odlučiš :P

      Izbriši
    4. Kad ne idem vani najedem se lukmire, pa crkoh od zedji... citav dan samo idem do cesme... a voda led-ledeni! Hahahahhaha!!! :D Svidio mi se cover ko neka flora nesto, ali ne moze... izgled sutra opet mijenjam xD

      Izbriši
  4. Mene spasavaju bepanthen mast i a derma dermalibour, u termalne vode se jos nisam upustila, ali imala sam jedan maleni primjer evianove vodice u spreju, neznam dali je bila termalna. No strasan mi je osjecaj spricati si nesto na lice, nisam se na to mogla naviknuti.
    A vode pijem kako kad, preko ljeta jako puno (3-4 l) preko zime ipak manje, do 2 l u boljim danima :D
    Uz vodu i zeleni caj <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahah! Dobra si! :D Ljudi zimi zaborave na vodu skroz i onda haos od koze nastane.
      Joj, imala sam strasnu ljubav prema zelenom caju... pila sam ga bukvalno svaki dan i sad ne smijem, jer sadrzi oksalate... koji u bubrezima prave kamence, a na to sam osjetljiva i sve sto ima oksalate ne jedem. Tesko sam se navikla, ali nema vise problema s bubrezima! Sad pijem cajeve od: preslice, kukuruzne svile, brusnice, nevena, kantariona... nista previse ludo. :D

      Izbriši
  5. i moja koža je vrlo slična, masnija t zona, obrazi suhi i pojavi se tako neki lisaj povremeno, svrbi, pece pa se isperuta.. avene extremely rich mi je trenutno naj krema, a termalnu imam od la roche posay i brzo umiri peckanje i crvenilo. spremam slican post, pa dok se nakanim, zavrsit cu ga. ulja, serumi, kreme, tonici i opet problema imam :/ jos ih je vise bilo kad sam mazala samo niveu soft :P ipak pomaze ova trenutna rutina. zavidim svima koji kazu da im je lice super s plavom niveom samo. da je i meni tako :D njega je najbitnija, nijedna sminka nece lijepo izgledati na zanemarenoj koži.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Definitivno je najteze njegovati suhu kozu... to je kao borba s vjetrenjacama. Naci odgovarajucu kombinaciju je najteze, a zaboravila sam napisati da ova avene kremica ima i sastojke koji smanjuju borice, a one se vise primjete na nenjegovanoj suhoj kozi. Najgore sto ljudi mogu uciniti je da kasno krenu njegovati kozu...
      Pisat cu kada iztestiram Eucerin-ove neke proizvode razlike imadju njemacke i francuske skole ljepote... :D
      Najveca steta je sto Eucerin nema testere u apotekama! :(
      Cekam da mi rodjak dodnese neke La roche posay mazalice... a rasujem se isprobavanju njihove termalne vodice, bas me zanima kako ce mi koza reagovati na silicijum. :D
      Probaj zobene pahuljice kao masku! :*

      Izbriši
  6. Very nice and beautiful blog about makeup.try here to find some solutions about dry skin.apply organic skin care products.

    http://findshopping.blogspot.in/2013/03/shopping-site-usa-beauty-products.html

    OdgovoriIzbriši
  7. odličan ti je ovaj post, ja sam uzela tester ove male kremice i SAVRŠENA MI JE, samo moram skupiti para da je kupim haha :(
    ja bih još voljela da si uključila nešto za mitesere i (ako ih imaš) kako ih se riješiš :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nema testera niko je se i ne bi sjetio! :D Samo je pretesko doci do testera... to mi je zivotna misija!
      Piling sa sodom bikarbonom meni rijesi mitesere, ali cim prestanem oni se vrate i uvijek se vracaju... imam ih po nosu i ne smetaju mi vise... to je borba sa vjetrenjacama! Samo stavis malo sode bikarbone na dlan i s njom uradis piling lica... sedmicno to radim i meni je super. :) Prije sam kupovala cuda razna za njih, ali nista mi nije pomoglo... samo mi sasuse kozu razna sredstava...

      Izbriši
    2. znači soda bikarbona - probat ću i javim ti kako je bilo prošlo.
      ja sam pokušavala i da ih istiskujem ali mi onda kožda bude užasno iziritirana i onda odustanem, bolje da imam miteser nego da mi se 2 sedmice peruta nos.. radila sam i piling sa kafom to su govorili da valja, ali meni ništa ove male jadove ne množe skloniti hahah

      Izbriši
    3. I ja ih nekad istiscem, pa onda nabreknem sva i citav dan ne mogu iz kuce izaci koliko crvena budem... hahahahaha :D ali soda ih bas izblijedi i bude koza fina, samo ukucaj na netu piling sa sodom bikarbonom... :D

      Izbriši