18. 10. 2015.

#Pink October TAG post


#PINKOCTOBER ili #BEABRESTFRIEND je trenutno aktuelan tag i sa zadovoljstvom sam se evo odazvala na njega. U ovom postu ću napisati svoje mišljenje o najzastupljenijem raku kod žena i svoj stav prema istom. Koga zanima tag slobodno neka ga i uradi. :) Pink šminka proizvodi krase ovaj post.

Kako načeti ovako tešku temu? Možda sa zadnjim statističkim podacima koji kažu da svaka osma žena oboli od ove opake bolesti. Ne znam da li ste znale, ali i muškarci oboljevaju također od raka dojke, samo je to slabije poznata činjenica. O fazama bolesti neću pisati, već ću samo reći da je ovo bolest koja je izlječljiva, ako se  dijagnosticira u ranoj fazi.

Šta utiče na pojavu ove bolesti i koji su rizici?

Još uvijek nam stručnjaci nisu odgovorili u potpunosti na pitanje kako nastaje rak i koji je glavni okidač... ali ono što ja mislim je da se sve zna, ali VELIKIM silama i korporacijama nije u koristi da se narod liječi. Jedna od teorija nastanka raka je ona gdje dolazi do poremećenog metabolizma masti, zbog neodgovarajućeg balansa između "dobrih" i "loših" masti. Pa se savjetuje svim ljudima da s vremena na vrijeme konzumiraju laneno ulje (kako se koristi googlajte). :D

Jedan od najvažnijih faktora nastanka je genetička predispozicija, tj. ako imate nekog iz porodice ko je na žalost imao ovu bolest ili se još uvijek bori sa njom. Tu svakako opet moram spomenuti ishranu (koja utiče na naš organizam u cjelini, ono si što jedeš!) i uticaj okoline. Niti jedan od ovih faktora ne djeluje sam, već svi skupa utiču na sve nas.

Ono što nam svima trube i pričaju jesu mamografije i razna zračenja. Ako ste zdrave nema potrebe da se zračite svaka dva-tri, četiri-šest mjeseci. Dokazano je da zračenje povećava rizik od malignih oboljenja. Ne govorim da ne trebate ići jednom godišnje na preglede! :) Jednom je dovoljno za zdrave. Za one bolesne to ide češće i prati se stanje redovno. Ako primjetite bilo kakve promjene na svom tijelu dužni ste otići kod Doktora, jer svako ima odgovornost prema sebi, pa onda prema ljudima koji nas okružuju i vole. Neodgovorni ljudi jednostavno za mene nemaju opravdanja! Ako vas je strah i ako ste napipale nešto u dojci to ne mora značiti da je rak, česte su ciste u dojkama kod djevojaka. Rak se najčešće pojavljuje u menopauzi... možda je uzrok i manjak hormona estrogena, koji je naš zaštitnik?!

Da li poznajete osobe koje su preživjele bilo kakvu opaku bolest? Zašto ih većina gleda sa sažaljenjem? Da nisu jaki ne bi ni preživjeli borbu i sažaljenje je najveća greška... Ljudima je potrebna podrška i ljubav, a ne sažaljenje!

Vjerujem sa svaka cura radi samopregled dok se kupa i da nema potrebe da pišem kako treba da se pipate. :D

Evo pink proizvoda kome je dosadno i ko se ubedačio da malo razbijemo monotoniju!


Volite li vi pink boju?

U životu svom nikad nisam bila ljubitelj ove prenapadne boje za moje oči! XD




Evo nas blogerki iz BiH na slici skupa. Očekujem od dobre većine da se odazovu na ovaj post i sa nama svima ispričaju svoje viđenje ove bolesti.


Za kraj mogu reći samo da imate mnogo potresnih priča na you tubeu, koji vas mogu ohrabriti da odete na pregled. Budite uvijek uz svoje prijatelje bez obzira na sve, pazite na sebe i na svoje zdravlje, pazite na ishranu i dajmo sve od sebe da se broj oboljelih smanji.  Razgovarajte, ovo nije tabu tema. :)

Kada ste zadnji put bile na pregledu?

Pišite mi komentare! :*

5 komentari:

  1. Super je post :D moram i ja ovaj tag odraditi, manikura je već odrađena :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :*************************** kod tebe će biti još bolji post!

      Izbriši
  2. Prava si ljepotica zivimo u istoj zemlji >.< ali ne i u istom gradu ja sam u Zavidovicima :( .Ali upravo sam shvatila da ti je rodjendan 2 dana prije mog. ♥ :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahhahaha ma niko ko mi vage to ću ja tebi reći!!! :******************** :DDDDD

      Izbriši
  3. Moje vage, pridružujem vam se :)
    na kontroli sam bila prije 2 tjedan i hvala Bogu, sve je ok. Ali, prijateljica mi upravo prolazi kemoterapiju....redovni pregled i otkrili joj rak dojke. Skinuli jednu dojku i sad ide ostalo,,,,,nadamo se svi najboljem

    OdgovoriIzbriši